detail projektu

← všechny projekty
Cirkulace elektroniky v Praze
další projekt →
Otevřít prezentaci
Cirkulace elektroniky v Praze
Opravárna
Ekologie
Co si slibujete od účasti v Inovačním maratonu?
Získání kontaktů, finanční podpory a možnost představit projekt široké veřejnosti. Možnost zaujmout čelní představitele města pro tento projekt.
Představte svůj nápad (projekt). Co a jak nápadem řešíte. Jaký má nápad přínos pro město.
V Praze se ročně vyhodí tisíce tun eletroodpadu. Z velké části na sběrné dvory, vznikají však i černé skládky. Podle odhadů však až 30% těchto elektronických výrobků je funkčních nebo jednoduše opravitelných. Chceme tyto výrobky postupně odklánět ze sběrných dvorů k nám a ušetřit tak životní prostředí i peněženky lidí, kteří si nemohou dovolit koupit nový výrobek.
V jaké fázi se nápad (projekt) nachází? (neověřený / ověřený nápad, rozpracovaný / zavedený projekt)
Po jednáních se zástupci Odboru prostředí MHMP a Pražskými službami plánujeme pilot, kdy část výrobků budeme odděleně sbírat ještě dříve, než se stanou odpadem přímo na sběrných dvorech, jednou z variant je rozšíření stávajících reuse pointů. Výrobky chceme také sbírat ve vznikajícím reuse centru v Holešovické tržnici. Uděláme na výrobcích revizi, drobné opravy a dáme k prodeji. Máme také eshop.
Pro koho je projekt určený, definujte cílovou skupinu.
Projekt zapadá do koncepce cirkulární ekonomiky, který Praha schválila a rozvíjí. Přínosem projektu Opravme Česko je osvěta zaměřená na obyvatele Prahy spojená se změnou jejich chování a s prevencí masivního vzniku odpadů na území hl.m. Prahy. Ekologický dopad: Odhad kg: 36 000 kg/36 tun ušetřeného odpadu ročně za předpokladu 25 ks odvezených kusů velkého bílého elektra týdně jen v rámci pilotu.
Plánujete zapojit komunitu nebo cílovou skupinu během vývoje projektu?
Podobné projekty již realizujeme např.v Hradci Králové či Opavě. Máme 10 let zkušeností s opravami elektronických výrobků. Celý projekt je předdomluvený s odborem prostředí MHMP i Pražskými službami. Nyní budeme otvírat reuse centrum, kde najdou výrobky i odbyt, čili proveditelnost projektu je 100%, v případě zájmu Prahy na tomto řešení. A samozřejmě se hodí i marketingová a finanční podpora.
Jaké jsou existující alternativy k nápadu (projektu) a v čem vnímáte, že je vaše řešení inovativní? Kde jste se inspirovali?
V současnosti lze v reuse pointech na sběrných dvorech odkládat spoustu věcí, ovšem kromě elektroniky. Zde je problém s bezpečností a tak veškeré elektro končí v červených kontejnerech a jde na recyklaci. Reuse však je v odpadové pyramidě EU ještě výše než recyklace a my jsme díky našim zkušenostem schopní i tomuto segmentu vracet zpátky život.
Kde vnímáte největší překážky z pohledu realizace a z pohledu uplatnění?
Ujasnili jsme si vizi, udělali prezentaci, pokračujeme v přípravách reuse centra v Holešovické tržnici, které budeme ve spolupráci s MHMP a dalšími partnery otvírat 14.5.2024
Představte váš tým. Jaké jsou silné a slabé stránky, jaké je zkušenost týmu s danou problematikou.
10 let zkušeností v oblasti servisu, reuse, cirkulární ekonomiky, prostor pro servis a reuse centrum.
Jaká je osobní motivace týmu se danému problému (příležitosti) věnovat?
Podporu od MHMP, především v jednáních o podobě odděleného sběru elektroodpadu. Marketingovou podporu projektu, aby lidi věděli, kdy a kam mají nosit výrobky, které ještě fungují nebo mají jen drobnou vadu. Není výjimkou, že si někdo koupí novou kuchyň včetně spotřebičů a všechny staré/funkční spotřebiče vyhodí. Určitě potřebujeme finanční podporu do startu, která přesahuje možnosti této soutěže.
Proč byste měli být vybráni mezi TOP 10 nápadů (projektů)?
Odhad počtu odvezených ks: 25 týdně, 100 měsíčně, 1200 ročně v rámci pilotu. Z toho se podaří opravit a prodat cca. 350 ks s průměrnou hodnotou 2000 Kč – celkový příjem projektu z prodeje by měl být tedy 700 000 Kč. Projekt by byl udržitelný i dotace za předpokladu naplnění tohoto plánu při počtu 700 prodaných kusů ročně, tedy se zapojením dalšího sběrného dvora v dalším roce.