detail projektu

← všechny projekty
archiSCORE
další projekt →
Otevřít prezentaci
archiSCORE
KA-KA-LI
Město
Co si slibujete od účasti v Inovačním maratonu?
Získání podpory při rozjetí projektu, navázání partnerství, networking. Možnost ověření projektu s městskými zástupci, identifikování klíčových funkcionalit.
Představte svůj nápad (projekt). Co a jak nápadem řešíte. Jaký má nápad přínos pro město.
Projekt řeší problematiku vyhodnocování architektonických soutěží i neefektivní komunikaci soutěžních výsledků. Naše řešení bude pomocí BIM poskytovat evidance-based základ pro vyhodnocování soutěží a zdigitalizuje a zautomatizuje celý soutěžní proces. Hlavním přínosem projektu je úspora nákladů a času, zrychlení povolovacích procesů, zvýšení objektivity a transparentnosti a podpora participace.
V jaké fázi se nápad (projekt) nachází? (neověřený / ověřený nápad, rozpracovaný / zavedený projekt)
Ověřujeme problém a koncept a část řešení máme rozpracované v Microsoft Power Platform. V současnosti máme za sebou hloubkové rozhovory se 7 aktéry, a další rozhovory nás ještě čekají. Zároveň jsme již uzavřeli strategická partnerství v oblasti udržitelnosti (Rethink architecture), BIM navrhování (Martin Jan Rosa) a participace (Participation Factory).
Pro koho je projekt určený, definujte cílovou skupinu.
Naše cílová skupina jsou zadavatelé, tedy zejména města nebo developeři. Vedlejší cílovou skupinou můžou být současní organizátoři soutěží, kterým můžeme pomoci i v rámci přezkoušení soutěžních návrhů. Konečnými beneficienty jsou pak občané jako veřejní poplatníci a uživatelé veřejných prostranství a budov.
Plánujete zapojit komunitu nebo cílovou skupinu během vývoje projektu?
Bez toho to snad ani nejde. Zapojujeme jí od první chvíle. Děláme rozhovory s architekty-účastníky, porotci, organizátory, zadavateli i zaštiťující organizací ČKA. Po rozhovorech přijdou na řadu dotazníky. Zatím se chceme více držet otázek na ověření problému a konceptu řešení. Postupně budeme ověřovat funkcionality a pak demo a MVP. Máme předdoluvenou prezentaci s řešením na ČKA.
Jaké jsou existující alternativy k nápadu (projektu) a v čem vnímáte, že je vaše řešení inovativní? Kde jste se inspirovali?
Stávající alternativou je dělat vše dál po staru, tzn. organizační podklady dál ručně a vyhodnocování na základě subjektivního hodnocení plachet. Inovativnost spočívá v aplikaci moderních nástrojů a zejména datově analytickém přístupu v prostředí architektury a jejího vyhodnocování. Inspirace je v business intelligence nástrojích, které propojují analytiku, automatizaci a aplikační prostředí.
Kde vnímáte největší překážky z pohledu realizace a z pohledu uplatnění?
Náš nástroj přináší nový přístup a výraznou změnu, což je vždy citlivé. Porotcům v soutěžích se může zdát, že se jim ubírá prostor pro jejich názor a snižuje se váha jejich hodnocení a rozhodnutí. Největší riziko tedy vnímáme v neporozumění cílů našeho nástroje, který chce porotcům i zadavatelům poskytnout více informací o návrzích a dělat tak informovanější rozhodnutí.
Představte váš tým. Jaké jsou silné a slabé stránky, jaké je zkušenost týmu s danou problematikou.
Náš tým je tvořen 3 silnými a cílevědomými ženami - architektkami, které se nebojí řešit komplexní témata. Jsme přáteli i v osobním životě, máme dohromady 5 dětí, jsme flexibilní. Rádi propojujeme technologie, umění a udržitelnost. Máme zkušenosti s vytvářením BI nástrojů i jejich užitím v rámci prostorového i strategického rozvoje, i s architektonickými soutěžemi.
Jaká je osobní motivace týmu se danému problému (příležitosti) věnovat?
Dlouhodobě se zajímáme o problematiku dat v architektuře a developmentu. Vidíme v této oblasti velký potenciál a myslíme si, že tento obor bude v blízké době procházet významnou evolucí. Zároveň chceme pomoci udržitelné architektuře, jejíž přínosy lze efektivně demonstrovat právě daty.
Proč byste měli být vybráni mezi TOP 10 nápadů (projektů)?
Náš projekt řeší celospolečenský problém - nakládání s veřejnými zdroji i proměnu prostředí kolem nás. A komunikaci tohoto směrem k veřejnosti. Naše řešení je zároveň relativně snadno proveditelné a může využívat již existující digitální nástroje. Zároveň je naše řešení v souladu s dlouhodobou strategií a koncepcí Prahy i ČR (Klimaplán, Smart City, Odpovědné zadávání veřejných zakázek).
Otázky poroty

iva
Identifikovali jste legislativní překážky?
Ano, v naší problematice je nutné dodržovat zákon 134/2016 o zadávání veřejných zakázek. Zejména §143-150 - soutěž o návrh. A pak § 210-218 obecné informace o komunikaci a uveřejňování informací. Naše řešení tedy navrhujeme tak, aby bylo vše v souladu se zákonem.