detail projektu

← všechny projekty
PRAPOST – pražský kompost
další projekt →
Otevřít prezentaci
PRAPOST – pražský kompost
FÍGL
Ekologie
Co si slibujete od účasti v Inovačním maratonu?
Zpětnou vazbu od města, odborníků a investorů > Rozvinutí konceptu, jeho přípravu pro pilotní projekt > Možnost zvýšit biodiverzitu, ušetřit zdroje, omezit hluk > Hezčí ulice, udržitelnější Praha
Představte svůj nápad (projekt). Co a jak nápadem řešíte. Jaký má nápad přínos pro město.
V současné chvíli pracujeme s nápadem na interaktivní mapu toho, jak probíhá třídění bioodpadu v Praze od momentu, kdy někdo vyhodí slupku od banánu po využití energie z ní získané. Taková mapa pak krom procesů popíše i konkrétní aktéry, jejich možnosti a modelové situace ve kterých se ocitají. Finální výstup ovšem nemusí být jen digitální, protože se může stát, že identifikovanou situaci nejlépe vyřeší fyzický produkt.
V jaké fázi se nápad (projekt) nachází? (neověřený / ověřený nápad, rozpracovaný / zavedený projekt)
Od přihlášení jsme náš nápad na základě zpětné vazby rozvinuli a momentálně se jedná o koncept s jasnou vizí.
Pro koho je projekt určený, definujte cílovou skupinu.
Aby měl náš projekt úspěch, je třeba definovat jednotlivé aktéry (stakeholders) v co nejširším kontextu, tzn. město, správa města až po samotného občana.
Plánujete zapojit komunitu nebo cílovou skupinu během vývoje projektu?
Ano, protože zpětná vazba je klíčová pro náš projekt.
Jaké jsou existující alternativy k nápadu (projektu) a v čem vnímáte, že je vaše řešení inovativní? Kde jste se inspirovali?
Praha momentálně disponuje systémem i plánem pro sběr bioodpadu, ale komunikace k občanům by mohla být přehlednější a vysvětlena v širším kontextu. Inspirací nám je několik let života v zahraničí a cestování po světě.
Kde vnímáte největší překážky z pohledu realizace a z pohledu uplatnění?
Praha řeší přestavbu bioplynky z rostlinné na živočišnou, jakmile bude transformace hotova, zbylá stávající infrastruktura města už je na provoz sběru bioodpadu připravena. Na základě pilotních projektů jsou městské části nakloněny efektivnímu řešení. Samotní Pražané mají o třídění odpadu zájem. V úspěšném mapování by nám mohla bránit snad jen neochota ze strany města.
Představte váš tým. Jaké jsou silné a slabé stránky, jaké je zkušenost týmu s danou problematikou.
Humor, upřímný zájem o životní prostředí a chuť aktivně zlepšovat okolí ve kterém žijeme. Náš tým by mohl být širší a pokrýt více disciplín, ale věříme, že ve spolupráci s mentory jsme schopni projekt zpracovat tak, aby byl přínosný.
Jaká je osobní motivace týmu se danému problému (příležitosti) věnovat?
Naše motivace je dvojí. Čistě altruisticky nám jde o zlepšení našeho města a okolí, kde žijeme. A sobecky? Rádi spolu trávíme čas povídáním si o podobných problémech - tak proč je nezkusit řešit i aktivně?
Proč byste měli být vybráni mezi TOP 10 nápadů (projektů)?
Mezi TOP 10 týmů bychom měli být vybráni, protože každý proces, který se dobře zmapuje, lze zlepšit. A my disponujeme jak možností situaci zmapovat, tak technickými dovednostmi pro rozvinutí případných řešení.