detail projektu

← všechny projekty
Dovira
další projekt →
Otevřít prezentaci
Dovira
Dovira
Město
Co si slibujete od účasti v Inovačním maratonu?
Těšíme se na zpětnou vazbu, kritiku a rady, nové známé a užitečné kontakty pro náš projekt. Je to pro nás příležitost ukázat naše nejlepší vlastnosti od znalostí po podnikavost.
Představte svůj nápad (projekt). Co a jak nápadem řešíte. Jaký má nápad přínos pro město.
Jsme iniciativa, která se zabývá pomocí cizincům v oblasti pracovněprávních vztahů a integrace. Zabýváme se automatizací procesu asistence s využitím umělé inteligence. Naším cílem je vytvoření platformy, která poskytuje možnost ověřit pracovní nabídku, smlouvu a rychle získat potřebný pro řešení problému kontakt. Projekt má řešit problém prekarizace práce mezi cizinci (více než polovina z pracujících uprchlíků má prekarizovanou práci), snížit procento podvodných nabídek práce. Přínosem pro město je prevence pracovního vykořisťování, což přispěje ke zlepšení podmínek na pracovním trhu, čímž se zvýší životní úroveň a míra integrace cizinců bude větší.
V jaké fázi se nápad (projekt) nachází? (neověřený / ověřený nápad, rozpracovaný / zavedený projekt)
Rozpracovaný projekt
Pro koho je projekt určený, definujte cílovou skupinu.
Cizinci pocházející z post-sovětských států, kteří žijou v Praze
Plánujete zapojit komunitu nebo cílovou skupinu během vývoje projektu?
Ano, před spuštěním sociálních sítí jsme se dotazovali představitelů cílové skupiny na ulici, jaké problémy spojené s prací v Česku mají, a jak řeší tyto problémy dnes.
Jaké jsou existující alternativy k nápadu (projektu) a v čem vnímáte, že je vaše řešení inovativní? Kde jste se inspirovali?
V současnosti zmíněné problémy se řeší pomocí informačních kampaní českých ministerstev, neziskových organizací a tradičními konzultacemi s cizinci. Dle našeho názoru existující řešení není efektivním: ani jedna instituce v Česku zatím nevyužila AI pro vytvoření nástroje, který posuzuje zákonnost pracovních nabídek, smluv a dokáže lehce nabídnout řešení problému uživatele bez zprostředkovatelů.
Kde vnímáte největší překážky z pohledu realizace a z pohledu uplatnění?
Osobní pracovní vytíženost, nedostatek kontaktů nutných k plné realizaci technické části projektu
Představte váš tým. Jaké jsou silné a slabé stránky, jaké je zkušenost týmu s danou problematikou.
Náš tým je složen z cizinců z Ukrajiny, kteří studují humanitní obory na Karlově univerzitě a mají přehled o problematice pracujících cizinců v Česku. Vladyslav studuje politologii na FSV, pracoval jako stážista v IOM. Mariia dokončuje bakalářský studium politologie na FF, pracuje v MPSV.
Jaká je osobní motivace týmu se danému problému (příležitosti) věnovat?
Jelikož náš tým je složen z cizinců, máme zkušenost s adaptací a integrací v ČR, prošli jsme procesem, kterým prochází nově přichozí cizinci a ti, kteří se snáží v Česku více integrovat
Proč byste měli být vybráni mezi TOP 10 nápadů (projektů)?
Dle našeho názoru nabízíme nejinovativnější a nejefektivnější řešení cizineckých problémů jako jsou pracovní vykořisťování, špatné pracovní podmínky, nízká informovanost o českém pracovním právu a o vlastních právech, abcence jednotného nástroje informování a pomocí.