detail projektu

← všechny projekty
Menuroo
další projekt →
Otevřít prezentaci
Menuroo
MENUROO
Ekologie
Co si slibujete od účasti v Inovačním maratonu?
Vývoj metrických ukazatelů, které ukazují úspory CO2 u organizací/jednotlivců využívajících Menuroo, s přihlédnutím ke konkrétním metodám snižování emisí.
Představte svůj nápad (projekt). Co a jak nápadem řešíte. Jaký má nápad přínos pro město.
Náš projekt se zabývá dopadem rozvozu jídla na životní prostředí tím, že podporuje návrat ke stravování v restauracích. Vyvíjíme aplikaci, která doporučuje restaurace v okolí, usnadňuje objednávky a platby předem a plánuje ekologické trasy pro stravování. Tato iniciativa sníží uhlíkovou stopu rozvážkových vozidel v Praze a podpoří místní podniky zvýšením počtu jejich zákazníků.
V jaké fázi se nápad (projekt) nachází? (neověřený / ověřený nápad, rozpracovaný / zavedený projekt)
V současné době je naše aplikace ve fázi prototypu, který byl úspěšně realizován v rámci malého testu, do něhož se zapojila naše škola a místní restaurace. Toto nastavení umožňuje studentům předem si objednat jídlo a dojít do restaurace pěšky. Dalším krokem je rozšíření uživatelské základny a zapojení dalších stravovacích zařízení, abychom mohli náš model dále ověřit a zdokonalit.
Pro koho je projekt určený, definujte cílovou skupinu.
Našimi hlavními uživateli jsou studenti a kancelářští pracovníci - osoby, které si během pracovního týdne obvykle kupují jídlo v restauracích. Tím, že nabízíme pohodlnou a ekologickou alternativu, chceme změnit návyky směrem k udržitelnějšímu stravování.
Plánujete zapojit komunitu nebo cílovou skupinu během vývoje projektu?
Plánujeme aktivně zapojit cílovou komunitu do vývoje projektu. Je klíčové vytvářet pevné vztahy mezi restauracemi a zákazníky. Cílem je zapojení skupiny přes pilotní testy a zpětnou vazbu pro zdokonalení aplikace. Integrací poznatků komunity zajistíme efektivní a oblíbené řešení.
Jaké jsou existující alternativy k nápadu (projektu) a v čem vnímáte, že je vaše řešení inovativní? Kde jste se inspirovali?
Na rozdíl od stávajících aplikací pro stravování, které se zaměřují především na rozvoz nebo externí vyzvednutí, naše aplikace podporuje stravování přímo v restauraci. Tím nejen podporujeme místní podniky, ale také snižujeme množství odpadu z obalů na donášku. Naše řešení, inspirované systémem Strava a školními jídelnami, integruje plánování jídla, rezervaci a ekologické plánování trasy.
Kde vnímáte největší překážky z pohledu realizace a z pohledu uplatnění?
Hlavní překážkou je vytvoření uživatelské základny a současné zajištění partnerství s restauracemi. Potřebujeme kritické množství uživatelů, abychom přilákali restaurace, a naopak, což vytváří problém "slepice a vejce" pro počáteční přijetí.
Představte váš tým. Jaké jsou silné a slabé stránky, jaké je zkušenost týmu s danou problematikou.
Diego Portillo, CEO a backenďak; Michal Vanis, CTO a frontenďak; Matěj Tobiáš Moravec, UX/UI designér; Tomáš Kalhous, mobilní vývojář. Naše silné stránky zahrnují odhodlání učit se a inovovat s pevnými technickými znalostmi. Jako studenti jsme si vědomi omezených zkušeností. Motivace týmu pochází z potřeby řešit odpad a z osobních zkušeností.
Jaká je osobní motivace týmu se danému problému (příležitosti) věnovat?
Naše motivace vznikla ztrátou možnosti stravovat se ve školní jídelně a studenti začali hromadně objednávat jídlo s dodáním. Po incidentu, kdy kurýr rozbil dveře školy, jsme s ředitelem vyvinuli aplikaci umožňující objednávat jídlo v restauracích. Uvědomili jsme si škálovatelnost našeho řešení a jeho přínos pro další.
Proč byste měli být vybráni mezi TOP 10 nápadů (projektů)?
Jsme přesvědčeni, že zařazení našeho projektu mezi deset nejlepších nám umožní získat více dat z Prahy a navázat spolupráci s místními restauracemi. Náš projekt je nejen životaschopný v testovacím prostředí, ale také řeší důležité environmentální problémy, podporuje místní podniky a zdravější stravovací návyky, což přispívá k udržitelnosti města.
Otázky poroty

radim
Vypočítává aktuální aplikace úsporu CO2? S jakými proměnnými pracuje nebo bude pracovat?
V první verzi aplikace Menuoo není k dispozici odhad osobní uhlíkové stopy. Plánujeme integrovat pokročilé nástroje ze sítě CoolClimate Network Kalifornské univerzity a škálovatelné modely z ekonomického hodnocení životního cyklu vstupů a výstupů Carnegie Mellon University. Tento přístup umožní robustní odhad dopadu životního cyklu výrobků a služeb.
iva
Cílem je tedy konkrétně co? Appka, kde si vyberu restauraci, objednám jídlo, zaplatím ho, pak přijdu do restaurace - tam si ho vezmu/sním - a jdu a v appce se mi ukáže kolik CO2 jsem městu uspořila?
Cílem je efektivní a informovaný výběr jídel - to vše v rámci jedné platformy. Naše aplikace zefektivňuje stravování tím, že umožňuje zákazníkům předem objednat, zaplatit a obdržet jídlo až po příchodu, čímž se snižuje doba čekání a emise při doručování. Poskytuje také přehled o úsporách CO2 a nutriční hodnotě jejich výběru, čímž umožňuje zákazníkům podporovat ekologicky odpovědné stravování.
iva
Jakou budou mít lidé motivaci si stáhnout vaši appku?
Lidé si stáhnou naši aplikaci, aby si mohli užít zážitek z restaurace bez nutnosti čekání a rezervací.