detail projektu

← všechny projekty
muun:
další projekt →
Otevřít prezentaci
muun:
muunbase
Město
Co si slibujete od účasti v Inovačním maratonu?
V součinosti s městem zvýšíme kvalitu a údržbu existujících i nových datových sad, identifikujeme problematická místa, pomůžeme eliminovat množství překážek a vizuální smogu z ulic a chodníků.
Představte svůj nápad (projekt). Co a jak nápadem řešíte. Jaký má nápad přínos pro město.
Jedním z plánů v rámci řešení našeho loňského projektu (muuv) bylo i využití měststkých dat (pasporty komunikací, dopr. značení, mobiliáře, apod.). Bohužel jsme se začali potýkat s tím, že data buď neexistují, nejsou dostupná, existují, ale jsou ve špatném formátu, kvalitě nebo pokrytí, ale hlavně jsou neaktuální. Na všech těchto aspektech je navigace pro lidi s omezeními extrémně závislá a proto jsme přišli s vlastním konceptem (zapojení města, nás samotných, ale i široké veřejnosti), jak data nejenom vytvářet, ale také udržovat co nejaktuálnější a snadno vzájemně sdílitelná. Tímto jsme schopní generovat velké množství syrových dat (uliční snímky), ale jejich zpracováním pomocí strojového učení též ucelená, přesná a aktuální data, kterými město může vylepšit své datové sady a na nich postavit budování a údržbu města tak, aby dostálo svých slibů a závazků (péče o svůj, převážně poškozený majetek, boj s vizuálním smogem, snížení množství dopr.značení, nelegální reklama a zábory, atd.).
V jaké fázi se nápad (projekt) nachází? (neověřený / ověřený nápad, rozpracovaný / zavedený projekt)
V současné chvíli pomocí strojového učení zpracováváme existující data od IPR. Trénujeme modely tak, aby byly schopné zpracovat co nejrychleji a nejpřesněji přicházející data do formy pasportů (dopr. značení, mobiliář a jeho poškození) včetně analýz. Zároveň testujeme vhodný software a hardware (lidar, kamery), který použijeme na sběr dat a také pracujeme na konceptu komunitního sběru.
Pro koho je projekt určený, definujte cílovou skupinu.
Projekt je určený pro město a jeho organizace, kterým zlepší již existující datové sady a také poskytne data aktuální, případně nová. Zároveň zefektivní a urychlí identifikaci poškozeného majektu a jiných problémů, které toto město trápí (odpadky, blokování chodníků auty/koloběžkami, vizuální smog, nadbytečné dopravní značení, apod.). Na straně druhé je určen i všem občanům a návštěvníkům města.
Plánujete zapojit komunitu nebo cílovou skupinu během vývoje projektu?
Projekt sběru dat a jejich zpracování stojí na našem zapojení, nicméně v blízké budoucnosti počítáme se zapojením širší veřejnosti a to pomocí telefonních přístrojů, kamer nebo skrze aplikaci MUUV, kde dáme uživatelům se specifickými potřebami možnost data pasivně ale i aktivně sbírat. Rozjíždíme spolupráci se školami a dobrovolníky, kteří by se motivační formou mohli zaměřovat na určené oblasti.
Jaké jsou existující alternativy k nápadu (projektu) a v čem vnímáte, že je vaše řešení inovativní? Kde jste se inspirovali?
Projekt počítá s kombinací různých činností, které samy o sobě nejsou unikátní - sběr dat pomocí aut, portály typu změnte.to, apod.. Jejich častým problémem je jejich složitost, vysoká cena a neschopnost pravidelného opakování nebo omezená skupina uživatelů. Naše řešení nabízí zcela jiný koncept než který je momentálně na trhu, kdy kombinujeme specializovanou činnost se zapojením veřejnosti.
Kde vnímáte největší překážky z pohledu realizace a z pohledu uplatnění?
Data jsou zásadní proto, abychom věděli, co se ve městě děje. Abychom byli schopní efektivně a chytře řešit jeho problémy. Hlavní je ale především potřeba pochopení toho, co data skutečně jsou, že ještě zásadnější než existence dat je jejich přesnost a údržba, a že to neobnáší obří investici. V tomto směru máme obavy, že město a městské organizace nemají vůli skutečně něco dělat.
Představte váš tým. Jaké jsou silné a slabé stránky, jaké je zkušenost týmu s danou problematikou.
15+ let v oboru navigačních technologií, práce s geografickými a městskými daty a komunitami uživatelů. Kvalitní produktový management, schopnost vybudovat smysluplný produkt. Problematice se věnujeme již několik měsíců a jsme zajištěni i po technické stránce. Slabou stránkou je relativní nezkušenost s pohledem města na problematiku sdílení informací napříč městskými institucemi.
Jaká je osobní motivace týmu se danému problému (příležitosti) věnovat?
Vyřešením problematiky vytváření a sdílení dat má potenciál se zlepšit celé město, ale i my se velmi posuneme v řešení projektu MUUV, tedy k možnosti otevřít město všem občanům bez ohledu na jejich omezení. Naším cílem je informace nejenom od města získávat, ale zároveň poskytovat zpět tak, aby komunikace a výměna dat do budoucna byla co nejefektivnější a nejjednodušší.
Proč byste měli být vybráni mezi TOP 10 nápadů (projektů)?
Rozumíme (některým) datům, máme zkušenosti s tím, jak v tomto ohledu pracuje město a jaké potřeby a zásadní nedostatky v tomto směru má. Také navazujeme na jiný (v této soutěži) úspěšný projekt, kde jsme své schopnosti a znalosti již ukázali. I díky němu můžeme směle tvrdit, že nestrávíme zbytek roku tápáním a zjišťováním, ale skutečnými kroky, které povedou k řešení.
Otázky poroty

radim
je možné konkretizovat: jiný koncept než který je momentálně na trhu, kdy kombinujeme specializovanou činnost se zapojením veřejnosti.
Dobrý den, v současné době existuje několik řešení, jak sbírat data v terénu. Skenovacím autem, které "nevidí" na pěší komunikace a je drahé. Nebo naopak nástroje typu zmente.to, které jsou jednoduché, ale relativně nevyužívané veřejností. My kombinujeme obě metody, ale místo speciálního vozidla využíváme ruční skener (pokryje vše), 360° kamery a komunitní sběr na způsob WAZE, Mapillary a další.