detail projektu

← všechny projekty
Podpora psychické stability rodin
další projekt →
Otevřít prezentaci
Podpora psychické stability rodin
Mumraj
Město
Co si slibujete od účasti v Inovačním maratonu?
Chceme objevit způsob dlouhodobého financování při zachování finanční dostupnosti. Skvělé reakce a výsledky účastníků potvrzují potřebu těchto skupin a zejm. rozšíření na další témata a indiv.podporu.
Představte svůj nápad (projekt). Co a jak nápadem řešíte. Jaký má nápad přínos pro město.
Reagujeme na nárůst psychické zátěže rodin. Každá pátá maminka řeší poporodní trápení. ADHD je nejčastější duševní onemocnění u dětí (7%). Cca 30% lidí nejméně jednou za život zažije úzkostnou poruchu. Čekací doby k psychologům i psychiatrům jsou často velmi dlouhé. Naše podpůrné skupiny jsou jednou z dostupných cest, kterou lze poměrně rychle zavést, a doplnit tak aktuálně nedostatečné kapacity duševní podpory. Nyní realizujeme dvě podpůrné skupiny vedené proškoleným peer konzultantem. Lidé k nám přijdou dříve než k psychologovi/ psychiatrovi. Pomáháme, aby problémy neeskalovaly. Příp. jsme užitečným doplňkem a přispíváme k rychlejšímu uzdravení. Náš koncept lze v řádu měsíců zavést i na další místa v Praze. Přínos je v posílení psychické stability rodin. Dojde i ke snížení nákladů na následnou péči o duševní zdraví. Navíc, psychicky stabilní lidé mohou být pracovně plně aktivní, a přináší tak finance do ekonomiky, místo aby ji vyčerpávali skrz dávky a sociální či zdravotní služby.
V jaké fázi se nápad (projekt) nachází? (neověřený / ověřený nápad, rozpracovaný / zavedený projekt)
Jedná se o zavedený projekt, zatím v malém měřítku a s financováním zejm. od individuálních dárců. Fungují 2 podpůrné skupiny pro 1) maminky které trápí psychika (poporodní deprese), 2) rodiče dětí s ADHD. Chtěli bychom, aby se náš koncept stal standardní službou, která doplňuje zdravotní a sociální služby v péči o duševní zdraví, a počítá se s ní při financování z dotací od Magistrátu a MPSV.
Pro koho je projekt určený, definujte cílovou skupinu.
Cílovou skupinou jsou rodiny v celé její šíři, které trápí psychické potíže některého z členů rodiny. Oslovujeme rodiny, které na první pohled vypadají zdravě, ale uvnitř “to bublá”. V první fázi se zaměřujeme na rodiče malých dětí. Rádi bychom však doplňovali další podpůrné skupiny vedené peerem dle potřeb komunity v naší lokalitě (teenageři s psychickými potížemi, úmrtí blízké osoby apod).
Plánujete zapojit komunitu nebo cílovou skupinu během vývoje projektu?
Děláme to. Potřeba skupiny přišla od maminky s poporodní depresí. Ptáme se na zpětnou vazbu. Zaměření skupin přichází od komunity/ cílové skupiny. Realizovali jsme i anketu a vzešla z toho skupina pro rodiče dětí s ADHD. Komunity se ptáme, jaká témata je trápí (nyní psychická zátěž teenagerů). Komunita nám pomáhá i propagovat skupiny - doporučují je, když si všimnou, že někoho něco trápí.
Jaké jsou existující alternativy k nápadu (projektu) a v čem vnímáte, že je vaše řešení inovativní? Kde jste se inspirovali?
Alternativou jsou online projekty na konkrétní téma. Offline potom CDZ, psychiatrické nemocnice a centra sociálních služeb. V mnohém se lišíme a doplňujeme ostatní služby. Oslovujeme zdánlivě zdravé rodiny, které si u nás řeknou o pomoc dříve, než se problém rozvine. Nabízíme osobní intimní podporu v lokalitě. Ve skupinách se tvoří trvalé podporující vazby, které nekončí za dveřmi skupiny.
Kde vnímáte největší překážky z pohledu realizace a z pohledu uplatnění?
Služby tohoto typu podle nás mají být za dotovanou cenu, protože rodiny, které řeší psychické potíže jsou již tak postiženy tlakem na finance (platí různé odborníky a současně většinou někdo z rodiny má omezené možnosti k vydělávání peněz). Skupiny by tedy měly být finančně dotovány. Koncept nespadá (podle nás by ani neměl) pod sociální služby ani CDZka. Financování je kvůli tomu nestabilní.
Představte váš tým. Jaké jsou silné a slabé stránky, jaké je zkušenost týmu s danou problematikou.
Máme dvě proškolené peer konzultantky. V týmu máme psycholožku, která v případě potřeby okamžitě reaguje a pomáhá. Jsme v kontaktu s CDZ v Lublaňské, které je velice ochotné poradit a nasměrovat. Mumraj existuje již 24 let a získal ocenění 2.místo v soutěži Neziskovka roku 2020. Slabé stránky: Nejsme registrovaná sociální služba, a proto je financování komplikovanější. Nemáme v týmu psychiatra.
Jaká je osobní motivace týmu se danému problému (příležitosti) věnovat?
Skupiny jsou v souladu s posláním našeho rodinného komunitního centra. Máme krásné pozitivní zpětné vazby, které posilují naši chuť v podpůrných skupinách pokračovat. “Díky skupině jsem se vyrovnala s úmrtím svého nenarozeného miminka.” “Skupina mě drží nad vodou, abych neskončila v Bohnicích.” “Konečně mě někdo chápe.” “Po prvním setkání cítím obrovskou úlevu, jakoby ze mě spadlo 30 kg.”
Proč byste měli být vybráni mezi TOP 10 nápadů (projektů)?
Věříme, že soutěž Nakopni Prahu nám může otevřít dveře ke komunikaci tohoto záměru, a díky tomu se 1) rozšíří do dalších center, 2) finančně stabilizuje. Rozšíření nápadu je přínosem především pro celou společnost, protože posílí psychickou stabilitu rodin, a to následně přinese ekonomické benefity (nižší náklady do následné péče o lidi s duševním onemocněním + více ekonomicky aktivních obyvatel).